Välkommen till Trollflöjten

Privat förskola i Laröd utanför Helsingborg

Avdelning Trollet´s Blogg VT 2014

Vi kommer under höstterminen 2013 att byta ut dagboken i hallen och istället prova på att blogga emellanåt. Ett bra sätt för er föräldrar (släkt och vänner) att se vad barnen på Trollet pysslar med under veckorna. Bloggen är under uppbyggnad och vi testar oss fortfarande fram hur den fungerar....  /Mia, Hanna, Danni

Midsommar 2014

 

Vi firar midsommar! Alla hjälps åt att klä midsommarstången, sen blir det dans till barnens stora glädje :)

När regnet började ösa ner så gick alla in för lite samling. Mia och Hanna berättade och spelade teater om 10 små hästar....

Långbord med god mat och avslut med jordgubbar och glass!

På bondgårdsbesök i Laholm

Hoppa i höet är kul

  Matsäck i höet

Barnen åkte bil med personal och förädrar till en skåne mejeri bonde i Laholm. Vi fick jätte trevlig guidning av bonden och hans söner runt gården, fick träffa alla djur, hoppa i hö, åka fyrhjuling och mycket mer. Helt underbar dag!!!

På myrjakt i Domsten

"här myror"   

Vi hoppade på bussen till Domsten för att leta efter myrstackar fulla med myror. Och vi hittade det vi sökte. Undersökte och plockade myror till trollets myrfarm. Avslutade med lunch vid havet! Alla barn somnade på filtar under parasoll.

KNOPPIS

Jag bär min egen ryggsäck till knoppisplatsen  Spännande saker händer i en gammal stubbe  Jag blir så glad av naturen

undersöker skalbaggen

Ekorrarna i granen  Mmm gott med egen matsäck!

 

NI GLÖMMER VÄL INTE ATT TA EN TITT PÅ BILDERNA PÅ KNOPPISVÄGGEN INNE PÅ TROLLET!!! Och ta del av all information om friluftsfrämjandet och vår underbara Knoppis värld :)

Grilla i skogen

 

 

Vem kan motstå att ta med alla barnen på trollflöjten till skogen och själva göra lunchen ute en sån här dag :) Vi grillade hamburgare som vi mumsade i oss efter all rolig lek bland träd, stubbar, stenar...

Trollflöjtens Påskfest 2014

  Vi klär riset med tyg 

Hittade ett ägg  sätta fjädrar och ägg rätt på tavlan och rätt antal

 

Påskfesten i full gång och många barn och fröknar var utklädda till påskkärringar, gubbar och kycklingar. Vi satte färgglada band i påskariset sen bjöd vi upp till dans och dansade till roliga påskvisor. Sen var det dags för uppdrag från påskharen som behövde hjälp med att hitta 20 fjädrar och 20 ägg... detta fixade vi såklart! En belöning med lite påskgott skapade stora jubel.

Äggakungen korades efter att alla rullat sitt ägg nerför backen.

Påskmaten serverades vid långbord inomhus.

 

 

 

Ägg och fågelbo

 

Fina små fågelägg har barnen målat. Nu är det dags för de blivande små fågelbebisarna att få ett skönt bo att vila i. Kanske kläcks dem senare i vår...

 

Teater på Dunkers

 

Vi tog bussen in till Dunkers Kulturhus där vi tittade på teatern: Dollana Dockteater!

Barnen satt stilla och tittade, lyssnade i närmare 45minuter på teatern med alla spännande dockor och djur, sen fick de varsin bok att ta med sig hem som handlade om just Dollan :) Vilken toppendag!!!

Leker med lera...

Tillsammans gjorde vi ny lera. Ett enkelt recept som är lätt att göra hemma:

2 ½ dl vetemjöl

1 dl salt

2½ dl kokhett vatten

1 msk olja

1 msk citronsyra

valfri karamellfärg

 

Alldeles varm och mjuk blev den...barnen lekte länge, länge.

Teatergrupp

 

Vi har haft den stora äran att ha teater med en del av de stora barnen på tvärflöjten. Vi har haft en del dramaövningar till att börja med och fortsatte sen med att sätta upp en teaterföretställning. Den klassiska "sagan om pannkakan" men med barnens inflytande blev den i en modern tappning. I denna versionen fanns det med en prinsessa, ninjaturtles sköldpadda, en ninja, en piratekorre, en pirat och en Ben Ten! Vi gjorde egen rekvisita och inbjudan till de övriga avdelningarna. Föreställningen blev oerhört lyckad och barnen gjorde en strålande insats!

Kråkan kom igen till vår glänta!

 

Idag har vi haft ännu en härlig dag i vår glänta. Kråkan kom och hälsade på oss igen och han fick lunch av oss...en mask hade vi hittat! Han tyckte det var mumsigt! Han berättade att han hade vingar som han använde när han flög, vi provade att flaxa med våra armar för att se om vi också kunde. Efter en skön förmiddag åt vi lunch ute på gården...premiär för detta året!

På skogspromenad

Vandrare  Nästan som en koja

Långpromenad till och i Laröd skolas skog. Jättemysigt! Mycket att undersöka och upptäcka för nyfikna små "troll".  Och tack vare matsäcken vi hade med oss kunde vi ta allt i vår egen takt tills det var dags för sovstund.

Vi träffar Kråkan i Skogsgläntan

Kan jag bryta av pinnen? *stark*  STOR pinne  liten pinne

Solen skiner himlen är blå

Kråkan och Talgoxen  Fem svarta kråkor satt på en gren...

När vårvädret äntligen dök upp så tog vi tillfället i akt och gick bort till vår underbara lilla skogsglänta där vi brukar ha vårt tema natur. Denna gång fick vi bekanta oss med en kraxande svart och grå fågel som heter KRÅKA.

Vi flaxade med armarna och ropade "kra kra kra", det lärde vi oss av kråkan. Och vi räknade och sjöng en ramsa med Fem svarta kråkor satt på en gren, en flög iväg och så var det bara en, två, tre, fyra kråkor kvar... osv. tills bara grenen var kvar.

Många pinnar plockades denna förmiddag och många stubbar undersöktes flitigt :)

Gympa på!

Idag har vi varit i gymnastiksalen. Varje torsdag finns det möjlighet för oss att vara där och det är ett toppen tillfälle att träna sin grovmotrik, koordinationsförmåga och balans. När vi kommer ner blir barnen alldeles saliga av all yta de har att röra sig på så de bara måste springa några varv och testa hur det är. Efter en stund brukar vi ha bollar och spela någon musik. Idag fick de även prova på "redskap" då vi plockade fram översta delen av en plint. Det var populärt!

Ibland går det så fort att kameran inte hinner fånga barnen på bilden!

 

 

Kan själv....

 

Det är viktigt att få försöka själv :) Jag kan! Barn är riktiga problemlösare. Som tex hur man ska få i sig sista dropparna av maten....

Disco!!!

 

 

Trollet barnen gillar Disco :) och när musiken spelas är det ingen som kan stå stilla!!

Tema Natur: Fåglar

Mata talgoxen  Piip pip... gott med mat!  Vår egen "fågelmatare"

Varsågoda!

Idag bekantade vi oss med den söta Talgoxen. Han äter gärna frön. Vi fick bjuda och sen satte vi upp en "fågelmatare" på rutan. Hoppas det kommer några som vill smaka. Barnen var väldigt nyfikna och pekade mycket på fönstret och sa "pippi" eller "fågeln mata".

Avslappning

Avslappning innan lunch

Någon gång varje vecka har vi en avslappnings samling. Ibland tar vi fram massagebollarna och idag fick alla lägga sig på ryggen på mattan. På cd spelaren spelades lugn klassisk musik och fröknarna gjorde det till en upplevelse även för ögat genom att låta vackra tyger "dansa" över barnen. En riktigt mysig stund!

(är man nyinskolad gör man helst precis som fröken, så Mia fick lite hjälp som ni ser på bilden)

Ute biter kylan så vi håller oss inomhus

Pussla  Spel  Rita

Rita

Nya garager ska byggas Hur går det Hanna?  Bra med hjälpande händer ;)

Ibland är det skönt att bara få vara och göra vad man själv känner för. Den fria leken är viktig! Hanna passade på, med barnens hjälp, att bygga ihop det nya bilgaraget.